23.9 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞi pesediştii vor în Europa

Şi pesediştii vor în Europa

GdS continuă prezentarea candidaţilor principalelor partide politice la alegerile europarlamentare din 7 iunie 2009. Primii şapte candidaţi pe lista Alianţei electorale PSD+PC sunt social-democraţi. Sistemul de vot la europarlamentarele din 7 iunie este cel al listelor de partid. Acestea sunt înscrise în buletinul de vot în chenare, iar votul se acordă prin aplicarea ştampilei în interiorul acestora. Cetăţenii trebuie să ştie că nu pot aplica ştampila de vot pe doi candidaţi. Acest lucru duce la anularea buletinului de vot. La europarlamentarele din 7 iunie sunt înscrişi doi candidaţi independenţi, Elena Băsescu şi Pavel Abraham.

1. Adrian Severin

Europarlamentar, membru al Grupului Socialist din Parlamentul European (PE), este jurist de profesie, fiind, pe rând, membru al FSN, PD şi PSD. În perioada 1990-1991, a fost vicepremier şi ministru pentru reformă şi relaţiile cu parlamentul în guvernul Roman, iar în anii 1996-1997 a ocupat funcţiile de vicepremier şi ministru al afacerilor externe, în cabinetul Ciorbea.
Ca europarlamentar, Severin a solicitat în aprilie 2009 Parlamentului European să ceară oficial scuze României pentru eroarea serviciului de presă privind comunicatul în care se anunţa că PE suspendă temporar fondurile europene pentru România şi Bulgaria. Ca urmarea a demersurilor lui Severin către conducerea PE şi Direcţia pentru Media a PE, variantele în limbile engleză şi franceză ale comunicatului au fost modificate.

2. Rovana Plumb

A intrat în politică în 1994, în rândurile PDSR, iar din 2005 este preşedinta Organizaţiei de Femei PSD. Este membră a Grupului Partidului Socialiştilor Europeni din PE din 2007 şi pe pagina personală de internet, www.rovanaplumb.ro, afirmă: „Cred în femeia preşedinte“ şi „Cred în Europa socială în care «oportunităţile egale» devin realitate!“. Presa centrală a publicat un articol potrivit căruia Rovana Plumb are o datorie de 800.000 de euro la o bancă şi, conform declaraţiei de avere publicată de Biroul Electoral Central, deţine patru imobile, dintre care un apartament în Bucureşti, şi mai multe terenuri însumând 8.200 de metri pătraţi.
La capitolul venituri, Rovana Plumb a declarat doar indemnizaţia de parlamentar, de 63.600 de lei pe an.

3. Ioan Mircea Paşcu

Europarlamentar PSD din 2007, membru al Grupului Socialist din PE, Ioan Mircea Paşcu a fost decorat cu ordinul „Steaua României“ – în grad de Cavaler, fiind un apropiat al lui Ion Iliescu. În perioada 1996-2000, a fost preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, iar între anii 2000-2007 a fost deputat de Satu Mare. A fost consilier prezidenţial pentru Ion Iliescu, iar în perioada 2000-2004, în cadrul cabinetului Năstare, a ocupat funcţia de ministru al apărării naţionale.

4. Silvia Adriana Ţicău

Europarlamentar PSD în Grupul Socialist din Parlamentul European, Adriana Ţicău a fost decorată în 2002, în timpul guvernului Adrian Năstase, cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ – în grad de Cavaler.  Ţicău ocupă din ianuarie 2007 funcţia de vicepreşedinte în Comisia de transport şi turism în PE. Conform unui CV publicat pe ziare.com, Adriana Ţicău cunoaşte limbile engleză, franceză şi spaniolă, iar pe pagina personală de internet, www.adrianaticau.ro, cuvintele sale de deschidere sunt: „Când îmi ocup locul în sala plenară a Parlamentului European, nu simt privirile celor peste 700 de europarlamentari, ci speranţele şi aşteptările celor aproape 480 de milioane de cetăţeni ai Europei“.

5. Daciana Sârbu

De profesie jurist, europarlamentar din 2007, Daciana Sârbu este fiica ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, şi soţia lui Victor Ponta, ministrul pentru relaţia cu parlamentul în cabinetul Emil Boc. A început să facă politică încă de la 18 ani, ca membru PDSR, şi s-a remarcat prin interesul pentru protecţia mediului în cazul Roşia Montană şi ecotaxa. A fost consilier în Corpul de Control al primului-ministru Adrian Năstase,  secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi Cercetării, la Direcţia Programe pentru Tineret, iar în perioada 2004-2007 a fost deputat PSD de Argeş.

6. Corina Creţu

Membru PSD şi deputat în Parlamentul European, Corina Creţu a lucrat în presă în perioada iunie 1990 – 1992, ca editor, reporter şi comentator de ştiri la cotidianele Azi, Cronica Română şi Curierul Naţional, potrivit paginii personale de internet, www.corina-cretu.ro. Plecând din presă, în 1992-1996, în timpul mandatului de preşedinte al lui Ion Iliescu a activat ca expert pe lângă Preşedinţia României, în cadrul Cabinetului purtătorului de cuvânt. Din 1996 şi până în 2000, potrivit CV-ului de pe pagina sa de internet, Corina Creţu a fost expert pe lângă Senatul României, fiind şi şefa Departamenului de imagine şi relaţii cu media în Consiliul naţional al PSD. În perioada 2000-2004, a fost purtătoarea de cuvânt a fostului preşedinte Iliescu, iar din 2004 până în 2007 a fost membră a echipei de conducere a Reţelei Parlamentare de lucru cu Banca Mondială.

7. Victor Boştinaru

În prezent europarlamentar din partea PSD, Boştinaru este candidatul pe care îl susţine filiala doljeană a social-democraţilor. Profesor de istorie în comuna dâmboviţeană Petreşti (1974-1978) apoi la Şcolile nr. 3 şi nr. 6 din Găeşti, Dâmboviţa, Victor Boştinaru şi-a început cariera politică în funcţia de vicepreşedinte FSN din decembrie ‘89 până în martie 1990, potrivit paginii sale de internet, http://victorbostinaru.ro. Timp de zece ani, în perioada 1990-2000, a ocupat un fotoliu în Parlamentul României ca deputat de Dâmboviţa. Din 2004 până în prezent, Boştinaru este reprezentantul social-democraţilor la Grupul de Coordonare al Partidului Socialiştilor Europeni şi a fost delegatul PSD la Consiliile Internaţionalelor Socialiste din 2001 (Santo Domingo), din 2002 (Casablanca), din 2003 de la Roma şi cea de la Madrid din 2004, precum şi la Internaţionala Socialistă de la Atena, din 2006.
În perioada 2005-2007, înainte de a fi europarlamentar, a fost vicepreşedinte al Departamentului de politică externă şi afaceri europene.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII